Nieuws

310815: Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016


Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervult Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Prioriteiten zijn: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren.

Tijdens het EU-voorzitterschap zit Nederland de vergaderingen van de Raad voor en neemt het het voortouw bij de onderhandelingen tussen de lidstaten onderling en tussen de lidstaten en de andere Europese instellingen over nieuwe Europese regelgeving.

Nederland neemt het stokje over van Luxemburg en gaat nauw samenwerken in een trojka met Slowakije en Malta. Slowakije neemt op 1 juli 2016 het voorzitterschap over.Bronhttp://www.europa-nu.nl/id/vjdepap9lbl1/nederlands_voorzitterschap_europese_unie

Lees meer

   

310815: De Gouden Koets: Nieuwe nationale splijtzwam
Na Zwarte Piet lijkt een tweede oer-Hollands instituut, de Gouden Koets, onderwerp van polarisatie en verdeeldheid te worden. Vandaag en morgen kan het publiek dit koninklijke voertuig in Museum Paleis Het Loo nog van dichtbij bekijken. Na Prinsjesdag verdwijnt het voor minimaal drie jaar uit zicht om grondig gerestaureerd te worden. Maar eerst is er nog een demonstratie tegen de Gouden Koets.

Actiegroep ‘De Grauwe Koets’ organiseert die, samen met de buitenparlementaire groep Doorbraak, volgende week zaterdag op het Museumplein in Amsterdam. Hun protest is gericht tegen een paneel ‘met racistische afbeeldingen’ op de koets ‘waarop het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt wordt’. 

De actievoerders, van wie er velen ook actief zijn in de Zwarte Pietendiscussie, vinden het ‘schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waarop koloniale propaganda wordt gevoerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is’.


Lees meer

   

310815: Drie oud-bewindslieden over het vluchtelingenprobleemDe regeringspartijen zijn verdeeld over de aanpak van de vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten. PvdA leider Diederik Samsom wil net als de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dat Europa de vluchtelingen over de verschillende landen verdeelt.

De VVD bepleit opvang in de regio. Eerder botsten de coalitiepartijen over een plan van de VVD om alle buitengrenzen voor asielzoekers te sluiten. De PvdA noemde dat plan "niet reëel en onaanvaardbaar".

Nieuwsuur spreekt met drie oud-bewindspersonen die destijds verantwoordelijk waren voor het vluchtelingenprobleem, hoe ze de huidige situatie zouden aanpakken. Met Job Cohen (PvdA), Gerd Leers (CDA) en Rita Verdonk (destijds VVD).

Verzet
De Europese Commissie kwam in juni met een plan voor het verdelen van migranten over Europa, maar de quota en richtlijnen die werden genoemd, stuitten op veel verzet van lidstaten. Duitsland en Frankrijk werken nu aan een voorstel voor een gezamenlijk Europees beleid.

Bondskanselier Merkel en president Hollande willen dat er quota komen voor het verdelen van migranten. Dat moet Italië en Griekenland ontlasten, waar veruit de meeste vluchtelingen de EU binnenkomen. maar ook Duitsland, dat dit jaar een recordaantal migranten binnenkrijgt.

Lees meer

   

010815: Gay Pride AmsterdamIn Amsterdam vindt in de week van 25 juli t/m 2 augustus Gay Pride Amsterdam plaats, met op zaterdag 1 augustus de traditionele botenparade. Deze parade wordt sinds 1996 jaarlijks op de eerste zaterdag van augustus georganiseerd. In de botenparade varen vaak boten mee met politici, bedrijven en andere instellingen zoals het Rode Kruis. In tegenstelling tot de internationale versies van de Gay Pride optochten is de Amsterdamse variant niet bedoeld als protest, maar als een viering van diversiteit. Vorig jaar deden ruim 80 boten mee met de parade en trok het evenement een publiek van ongeveer 300.000 mensen.

 

Lees meer

   

270615: Nationale Veteranendag
Sinds 2005 wordt elke laatste zaterdag in juni de Nationale Veteranendag georganiseerd. Deze dag is in het leven geroepen om waardering en respect te tonen voor de Nederlandse veteranen die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid. In Den Haag vindt er een defilé plaats van veteranen en actieve militairen, worden er medailles uitgereikt en wordt er een plechtigheid gehouden door de koning. Ook in veel andere Nederlandse gemeenten vinden er festiviteiten plaats. Veteranendag is een van de dagen waarbij de Nederlandse vlag door het hele land mag wapperen.
Internationaal wordt Veteranendag vaak op een andere dag gehouden. In de Verenigde Staten, Canada en Australië wordt dit bijvoorbeeld op 11 november gevierd.

Lees meer