Nieuws

050515: BevrijdingsdagOp 5 mei wordt er in heel Nederland Bevrijdingsdag gevierd. Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945 wordt gevierd. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Lees meer

   

040515: Nationale Dodenherdenking


Op 4 mei wordt jaarlijks de Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking gehouden. Kenmerkend is de twee minuten stilte die om 20:00 uur wordt gehouden.

Lees meer

   

060515: Wereld Astma DagElke eerste dinsdag van mei organiseert het Global Initiative for Asthma (GINA) de Wereld Astma Dag. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor astma en voor de verbetering van de zorg voor de patiënten. In Nederland zijn er ongeveer 500.000 mensen die last hebben van astma. Het thema is dit jaar: “Jij kunt je astma onder controle houden”. In Nederland zal de dag op 6 mei plaats vinden, i.v.m. Bevrijdingsdag op 5 mei.

Lees meer

   

030515: Dag van de PersvrijheidIn 1993 riep de VN de internationale Dag van de Persvrijheid uit. Op deze dag wordt stilgestaan bij het mensenrecht om je mening te geven en te zeggen en schrijven wat je denkt. Volgens Free Press Unlimited leeft namelijk maar 16% van de bevolking in een land waar persvrijheid geldt. Op deze dag worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waarbij journalisten, presentatoren en wetenschappers samen de balans op maken over de huidige gesteldheid van de persvrijheid over de wereld.

In Nederland wordt dit jaar het festival Het Vrije Woord georganiseerd op 2 mei, de vooravond van de Dag van de Persvrijheid. Het festival is zowel een viering van de verworven rechten, als een protest tegen de bedreiging ervan.

Lees meer

   

010515: Dag van de ArbeidWereldwijd wordt op 1 mei de dag van de Arbeid gevierd (internationaal: Labour Day). Deze dag vindt zijn oorsprong in de arbeidsbeweging en het Communisme. Op deze dag wordt door veel landen herdacht dat de achturige werkdag werd geïntroduceerd. Hiervoor moesten arbeiders vaak meer uren per dag maken. In veel landen van Europa is dit een nationale feestdag, in Nederland echter niet. Tegenwoordig wordt de dag ook vaak gebruikt voor betogingen, vooral vanuit de industriesector.

De FNV komt dit jaar met een grote manifestatie om de feestdag nieuw leven in te blazen. De festiviteiten vinden plaats in het Martin Luther King park in Amsterdam, waarbij o.a. livemuziek op het programma staat.