Nieuws

120914: Prinsjesnacht 2014: Demonisering Fortuyn


Op 4 november 2001 sprak Pim Fortuyn met Theo van Gogh bij het prgramma Theo van Gogh’s zondag, waarin beide heren spraken over de demonisering van Pim Fortuyn. Hij sprak over hoe verschillende media zijn uitspraken verbogen waardoor hij in een kwaad daglicht gezet werd. Zo stond in het Rotterdams dagblad op 28 november 2001:

'Poldermussolini. Dat klinkt heel hard en er zullen ook weer heel wat reacties op volgen, maar geloof me: ik zie een rechtstreeks verband tussen Fortuyn, Mussolini en uiteindelijk Nietschze.’

In de aanloop naar zijn uiteindelijke dood werd dit steeds heviger, zelfs op het moment dat hij werd neergestoken ploften door meer dan 200.000 brievenbussen in Nederland het NRC Handelsblad, met daarin een hoofdartikel dat begon met te zeggen dat het nu, na de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 6 mei nota bene bij uitstek een moment was voor morele bezinning, op vragen van goed en kwaad. De uitkomst van deze bezinning was:

,,Staat straks Fortuyn als premier met een krans op de Dam, de man die de islam 'achterlijk' vindt en de mensen uit Marokko en Turkije niet behorend tot 'de moderniteit'? Deze dagen symboliseren de heroprichting van het vrije Nederland, waar je mag zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt, ongeacht huidskleur, ras of nationaliteit. Het is de trots van Nederland dat we hier juist niet de ene cultuur beter vinden dan de andere. Dat we hier mensen gelijk behandelen in een open samenleving. Dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren.'' (artikel NRC op 06-05-2014)

Zelden is ten aanzien van goed en kwaad de plank faliekanter mis geslagen te zijn. De feiten zijn dat Fortuyn in Nederland, symbolisch genoeg in het mediapark, het lauw kloppend hart van de staatsomroep, is doodgeschoten om wat hij zei. En dat de politie meteen - en als enige gegevens - ras en nationaliteit van de dader bekend maakte.

De conclusie moet zijn: Het is in Nederland gevaarlijk om te zeggen wat je denkt. Het is een grote schande dat spraakmakend Nederland daar op deze bloedige manier op gewezen moet worden.

Tot zover het bewerkte artikel uit de Trouw en het verslag van de tv opname.

Paul Cliteur en Mat Herben spreken op Prinsjesnacht 2014 in Den Haag, onder meer over de wijze waarop Nederland omgaat met buitenlandse druk bij gebeurtenissen zoals deze. Mat Herben zal spreken over waarheidsvinding en de rol van de media daarin. Dit Prinsjesnacht debat wordt jaarlijks verzorgd door Stichting Burger. Op deze avond wordt ook de Burgerprijs uitgereikt, in het verleden onder meer toegekend aan sprekers als Arnold Heertje en Frans Timmermans. Meer informatie: www.prinsjesnacht.nl.

Deze bijdrage is een bewerking van het artikel De Demonisering van Pim Fortuyn uit het dagblad Trouw, tevens is er informatie gehaald uit het interview van Theo van Gogh met Pim Fortuyn.

   

Aanvullende Troonrede uitgelekt!Traditiegetrouw brengt Stichting Burger op de derde maandagavond in september tijdens Prinsjesnacht een aanvullende troonrede uit.


Deze Troonrede gaat verder waar de Koning ophoudt in zijn toespraak en is opgesteld door een groep onbekende columnisten van Stichting BurgerTot Prinsjesnacht lag er een streng embargo op het document.

U kunt vanaf vandaag hier de Aanvullende Troonrede 2014 inzien!

   

110914: Iran: fatwa tegen Rushdie geldt nog steeds


Het religieuze doodvonnis ofwel fatwa die de toenmalige Iraanse leider Khomeini in 1989 uitsprak tegen de Britse schrijver Salman Rushdie is nog altijd geldig....

De Britse schrijver dook in 1989 onder, nadat Khomeini opdracht had gegeven de schrijver te doden vanwege zijn boek ‘De Duivelsverzen’. Na de dood van Khomeini zei zijn opvolger als geestelijk leider Khamenei al dat de fatwa ‘onherroepelijk’ was, maar na verloop van tijd kon Rushdie uit zijn schuilplaats komen en zijn leven hervatten.

De herinnering aan het religieuze doodvonnis komt op het moment dat moslims over de hele wereld te hoop lopen tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in Europese kranten.

De fatwa uit 1989 luidde: ‘Ik stel het trotse moslimvolk overal ter wereld ervan op de hoogte dat ter dood zijn veroordeeld de schrijver van het boek De Duivelsverzen, dat tegen de islam, de profeet en de Koran is, alsmede iedereen die bij de publicatie betrokken was en de inhoud kende.’

De Verenigde Staten stelden bij monde van staatssecretaris voor Europese Zaken Fried overigens dat ‘Iran op cynische wijze de situatie aan het exploiteren is’, daarbij verwijzend naar de rellen over de cartoons en de uitspraken die de Iraanse president Ahmadinejad geregeld doet. Fried omschreef diens uitspraken tijdens een bezoek aan Brussel als ‘bijna dagelijkse of wekelijkse karaktertrekken van het leven in Iran’.

‘Maar vanuit Iran zijn we gewend aan uitspraken die de aard van het regime verraden’, zei Fried. ‘Die uitspraken vertegenwoordigen echter niet het Iraanse volk.’ Volgens Fried zal het ‘enige tijd duren voordat de situatie rondom de cartoons is opgelost. Democratie in het Midden-Oosten is wat dat betreft de enige oplossing op de lange termijn.’

Paul Cliteur en Mat Herben spreken op Prinsjesnacht 2014 in Den Haag, onder meer over de wijze waarop Nederland omgaat met buitenlandse druk bij gebeurtenissen zoals deze. Dit Prinsjesnacht debat wordt jaarlijks verzorgd door Stichting Burger. Op deze avond wordt ook de Burgerprijs uitgereikt, in het verleden onder meer toegekend aan sprekers als Arnold Heertje en Frans Timmermans. Meer informatie: www.prinsjesnacht.nl

Bron: www.volkskrant.nl

   

050914: De 'Rudi Carell' affaire en het theoterrorisme?
Door terug te kijken in de tijd blikken we vooruit in de toekomst. Op de Duitse televisie nam Rudi Carell (overleden 2006) geregeld politici en andere beroemdheden op de hak: van Helmut Kohl tot Margaret Thatcher. 

Nooit werd hij door deze beroemdheden bedreigd maar die situatie veranderde toen Carrell grapjes over het islamitische Iran begon te maken, grapjes over imam Khomeini die toen de hoogste politieke leider van Iran was.

Carrell zond in februari van dat jaar in zijn programma een kort montagetruc filmpje uit van een menigte die damesondergoed naar Khomeini gooide. De aanhangers van Khomeini vielen de Duitse ambassade aan: West-Duitse vlaggen werden verbrand en Duitsers verlieten Iran.

Lees meer

   

Gespreksleiders Prinsjesnacht 2015Café Politiek mocht de afgelopen jaren beschikken over de vrijwillige inzet van veel debatleiders m/v die inmiddels hun weg gevonden hebben binnen bestuur, politiek, NGO's en het bedrijfsleven.

Tijdens deze editie mogen we rekenen op de steun van vrijwilligers en (oud)-collega's. Daarnaast leiden Maarten Sinnema en Dirk Jan Keijser Prinsjesnacht als gespreksleiders in goede banen.

 

Lees meer