Nieuws

140915: Prinsjesnacht spreker Raymond Knops
Raymond Knops (1971) is sinds 11 oktober 2005 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA Raymond Knops was in 1999-2005 wethouder van Horst aan de Maas en daarvoor beroepsofficier bij o.a. de Groep Geleide Wapens.

Hij is woordvoerder buitenlandse zaken. Eerder was hij woordvoerder defensie en wonen. In 2011-2014 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken. Hij is fractiesecretaris en lid van het Presidium.

Lees meer

   

140915: Prinsjesnacht spreker Reinier van DantzigReinier van Dantzig (1986) is een Amsterdams raadslid van D66. D66 stelde recent voor Amsterdamse studenten te laten samenwonen met vluchtelingen. Studenten doen graag wat voor de maatschappij en tegelijkertijd komen er veel jonge vluchtelingen zonder sociaal netwerk naar Nederland in de studerende leeftijd, die zo snel mogelijk moeten worden opgenomen tussen de Amsterdamse studenten. Door samen te wonen in een huis kunnen de studenten optreden als een buddy van de vluchtelingen en hen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving.

 

Lees meer

   

040915: Aanwijzingen dat militair uitreist naar Syrië
Defensie beschikt over aanwijzingen dat een actief dienende militair recent is vertrokken naar Syrië en zich waarschijnlijk heeft aangesloten bij terreurorganisatie ISIS. Het betreft een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie heeft de militair geschorst en toegang tot informatie, systemen en locaties is ingetrokken.

Radicalisering met militaire relevantie

De zaak wordt nu onder leiding van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzocht. Uiteraard onderzoekt Defensie eventuele schade of risico’s die samenhangen met de functie van de militair en neemt waar nodig maatregelen. In het belang van het onderzoek kan Defensie niet verder op details in gaan.


Lees meer

   

Thema Prinsjesnacht
Het thema van Prinsjesnacht 2016 is op dit moment nog niet bekend. Onderstaand ziet u het thema van 2015.

Het thema van Prinsjesnacht 2015 is:  Nieuwe Grenzen: oplossingen voor uitdagingen."

Met ‘Grenzen’ als  jaarthema kan gedacht worden aan de vluchtelingenstroom en de gevolgen daarvan voor Europa, Stad en Land. Terwijl wij op deze Prinsjesdag een feest der democratie vieren staan op tal van dossiers onze (inter)nationale grenzen onder druk. Voor deze uitdagingen zijn werkelijke oplossingen noodzaak. Dit zorgt voor het verkennen van vaak nieuwe grenzen.

Lees meer

   

020915: Blok houdt voet bij stukMinister Stef Blok van Wonen verandert niets aan zijn beleid bij het huisvesten van asielzoekers die een verblijfstatus hebben gekregen, zei hij vanmiddag in de Tweede Kamer.Daarmee houdt hij zich naar eigen zeggen nauwkeurig aan de wet, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. "Mensen met een verblijfsstatus moeten snel gehuisvest worden en daar komen dan al snel sociale huurwoningen voor in aanmerking. In een woonwijk burgeren mensen sneller in en komen ze sneller aan werk." Veel voordeliger dan de relatief dure opvang in een COA, zegt Jansen. "En als een asielzoeker sneller een opleiding volgt en werk vindt, betekent dat ook minder belasting voor de belastingbetaler."

Lees meer

   

310815: Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016


Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervult Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Prioriteiten zijn: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren.

Tijdens het EU-voorzitterschap zit Nederland de vergaderingen van de Raad voor en neemt het het voortouw bij de onderhandelingen tussen de lidstaten onderling en tussen de lidstaten en de andere Europese instellingen over nieuwe Europese regelgeving.

Nederland neemt het stokje over van Luxemburg en gaat nauw samenwerken in een trojka met Slowakije en Malta. Slowakije neemt op 1 juli 2016 het voorzitterschap over.Bronhttp://www.europa-nu.nl/id/vjdepap9lbl1/nederlands_voorzitterschap_europese_unie

Lees meer

   

310815: De Gouden Koets: Nieuwe nationale splijtzwam
Na Zwarte Piet lijkt een tweede oer-Hollands instituut, de Gouden Koets, onderwerp van polarisatie en verdeeldheid te worden. Vandaag en morgen kan het publiek dit koninklijke voertuig in Museum Paleis Het Loo nog van dichtbij bekijken. Na Prinsjesdag verdwijnt het voor minimaal drie jaar uit zicht om grondig gerestaureerd te worden. Maar eerst is er nog een demonstratie tegen de Gouden Koets.

Actiegroep ‘De Grauwe Koets’ organiseert die, samen met de buitenparlementaire groep Doorbraak, volgende week zaterdag op het Museumplein in Amsterdam. Hun protest is gericht tegen een paneel ‘met racistische afbeeldingen’ op de koets ‘waarop het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt wordt’. 

De actievoerders, van wie er velen ook actief zijn in de Zwarte Pietendiscussie, vinden het ‘schandalig dat de koning rondrijdt in een koets waarop koloniale propaganda wordt gevoerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is’.


Lees meer

   

310815: Drie oud-bewindslieden over het vluchtelingenprobleemDe regeringspartijen zijn verdeeld over de aanpak van de vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten. PvdA leider Diederik Samsom wil net als de Duitse Bondskanselier Angela Merkel dat Europa de vluchtelingen over de verschillende landen verdeelt.

De VVD bepleit opvang in de regio. Eerder botsten de coalitiepartijen over een plan van de VVD om alle buitengrenzen voor asielzoekers te sluiten. De PvdA noemde dat plan "niet reëel en onaanvaardbaar".

Nieuwsuur spreekt met drie oud-bewindspersonen die destijds verantwoordelijk waren voor het vluchtelingenprobleem, hoe ze de huidige situatie zouden aanpakken. Met Job Cohen (PvdA), Gerd Leers (CDA) en Rita Verdonk (destijds VVD).

Verzet
De Europese Commissie kwam in juni met een plan voor het verdelen van migranten over Europa, maar de quota en richtlijnen die werden genoemd, stuitten op veel verzet van lidstaten. Duitsland en Frankrijk werken nu aan een voorstel voor een gezamenlijk Europees beleid.

Bondskanselier Merkel en president Hollande willen dat er quota komen voor het verdelen van migranten. Dat moet Italië en Griekenland ontlasten, waar veruit de meeste vluchtelingen de EU binnenkomen. maar ook Duitsland, dat dit jaar een recordaantal migranten binnenkrijgt.

Lees meer

   

010815: Gay Pride AmsterdamIn Amsterdam vindt in de week van 25 juli t/m 2 augustus Gay Pride Amsterdam plaats, met op zaterdag 1 augustus de traditionele botenparade. Deze parade wordt sinds 1996 jaarlijks op de eerste zaterdag van augustus georganiseerd. In de botenparade varen vaak boten mee met politici, bedrijven en andere instellingen zoals het Rode Kruis. In tegenstelling tot de internationale versies van de Gay Pride optochten is de Amsterdamse variant niet bedoeld als protest, maar als een viering van diversiteit. Vorig jaar deden ruim 80 boten mee met de parade en trok het evenement een publiek van ongeveer 300.000 mensen.

 

Lees meer

   

270615: Nationale Veteranendag
Sinds 2005 wordt elke laatste zaterdag in juni de Nationale Veteranendag georganiseerd. Deze dag is in het leven geroepen om waardering en respect te tonen voor de Nederlandse veteranen die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid. In Den Haag vindt er een defilé plaats van veteranen en actieve militairen, worden er medailles uitgereikt en wordt er een plechtigheid gehouden door de koning. Ook in veel andere Nederlandse gemeenten vinden er festiviteiten plaats. Veteranendag is een van de dagen waarbij de Nederlandse vlag door het hele land mag wapperen.
Internationaal wordt Veteranendag vaak op een andere dag gehouden. In de Verenigde Staten, Canada en Australië wordt dit bijvoorbeeld op 11 november gevierd.

Lees meer