Nieuws

210615: Vaderdag


Op zondag 21 juni is het Vaderdag!

 

Lees meer

   

050615: Wereld Milieu DagJaarlijks wordt op 5 juni wereld milieu dag georganiseerd door de Verenigde Naties. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het verbeteren van milieu en worden overheden en burgers gestimuleerd om daarover mee te denken. De dag vindt zijn oorsprong tijdens de United Nations Conference on the Human Environment dat op 5 juni 1972 werd georganiseerd. Elk jaar heeft Wereld Milieu Dag een ander thema dat elk jaar in een andere stad wordt gepresenteerd. Dit jaar is het thema "Seven Billion Dreams. One Planet. Consume with Care" en wordt het gepresenteerd in Milaan, Italië.

 

Lees meer

   

280515: Fiets naar je werk dag
Donderdag 28 mei 2015 fietst heel Nederland naar het werk tijdens de nationale Fiets naar je Werk Dag. Deze dag brengt op een goede en leuke manier het zakelijke fietsen onder de aandacht. Wie van jouw collega’s fietsen er samen met jou naar het werk?

Lees meer

   

100515: Moederdag


In Nederland en België wordt er op iedere tweede zondag van mei Moederdag gevierd. Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. Op deze dag zijn moeders over het algemeen ‘vrijgesteld’ van hun dagelijkse taken in het huishouden, en worden ze op deze dag op een voetstuk geplaatst. Een typerend symbool van deze vrijstelling is het zondagse ontbijt op bed, wat is gemaakt door de echtgenoot en / of kinderen. Naast deze vrijstelling krijgen de moeders op Moederdag ook cadeautjes en zelfgemaakte knutselwerken van hun gezin.

Lees meer

   

060515: Herdenking Pim FortuynOp 6 mei herdenken wij Pim Fortuyn, die op deze dag in 2002 werd vermoord op het Media Park te Hilversum. Hij werd slechts 54 jaar oud. Zijn populariteit was destijds enorm. De moord werd negen dagen voor de Tweede Kamer verkiezingen gepleegd.

Lees meer

   

050515: BevrijdingsdagOp 5 mei wordt er in heel Nederland Bevrijdingsdag gevierd. Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop de bevrijding van Nederland en het toenmalig Nederlands-Indië in 1945 wordt gevierd. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Lees meer

   

040515: Nationale Dodenherdenking


Op 4 mei wordt jaarlijks de Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking gehouden. Kenmerkend is de twee minuten stilte die om 20:00 uur wordt gehouden.

Lees meer

   

060515: Wereld Astma DagElke eerste dinsdag van mei organiseert het Global Initiative for Asthma (GINA) de Wereld Astma Dag. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor astma en voor de verbetering van de zorg voor de patiënten. In Nederland zijn er ongeveer 500.000 mensen die last hebben van astma. Het thema is dit jaar: “Jij kunt je astma onder controle houden”. In Nederland zal de dag op 6 mei plaats vinden, i.v.m. Bevrijdingsdag op 5 mei.

Lees meer

   

030515: Dag van de PersvrijheidIn 1993 riep de VN de internationale Dag van de Persvrijheid uit. Op deze dag wordt stilgestaan bij het mensenrecht om je mening te geven en te zeggen en schrijven wat je denkt. Volgens Free Press Unlimited leeft namelijk maar 16% van de bevolking in een land waar persvrijheid geldt. Op deze dag worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waarbij journalisten, presentatoren en wetenschappers samen de balans op maken over de huidige gesteldheid van de persvrijheid over de wereld.

In Nederland wordt dit jaar het festival Het Vrije Woord georganiseerd op 2 mei, de vooravond van de Dag van de Persvrijheid. Het festival is zowel een viering van de verworven rechten, als een protest tegen de bedreiging ervan.

Lees meer

   

010515: Dag van de ArbeidWereldwijd wordt op 1 mei de dag van de Arbeid gevierd (internationaal: Labour Day). Deze dag vindt zijn oorsprong in de arbeidsbeweging en het Communisme. Op deze dag wordt door veel landen herdacht dat de achturige werkdag werd geïntroduceerd. Hiervoor moesten arbeiders vaak meer uren per dag maken. In veel landen van Europa is dit een nationale feestdag, in Nederland echter niet. Tegenwoordig wordt de dag ook vaak gebruikt voor betogingen, vooral vanuit de industriesector.

De FNV komt dit jaar met een grote manifestatie om de feestdag nieuw leven in te blazen. De festiviteiten vinden plaats in het Martin Luther King park in Amsterdam, waarbij o.a. livemuziek op het programma staat.