Nieuws

270415: KoningsdagOp 27 april, de verjaardag van Koning Willem Alexander, wordt voor de tweede keer de nationale feestdag Koningsdag gevierd in alle delen van het Koninkrijk. Traditioneel getrouw staat de dag in teken van het staatshoofd en worden er in het hele land festiviteiten en vrijmarkten georganiseerd.

Dit jaar zal echter voor het eerst Koningsdag in de nieuwe stijl worden gevierd. Koning Willem Alexander wil de feestdag moderniseren, waarbij de nadruk meer komt te liggen op muziek, cultuur en ondernemerschap uit de regio. Het staatshoofd zal dit jaar ook slechts een plaats bezoeken. Dit jaar is dat Dordrecht.

Ook wordt er voorafgaand aan Koningsdag sinds de inhuldiging van Willem Alexander de Koningsspelen georganiseerd, waarbij basisschoolleerlingen meedoen aan een sportief Oranjefeest. Dit lijkt een nieuwe jaarlijkse traditie te zijn geworden.


Lees meer

   

Archibald van Willigenburg: Winnaar Vrijwilligersprijs 2014!Op Prinsjesnacht, de avond voor Prinsjesdag, wordt tijdens het openingsdebat van Stichting Burger ook de “Vrijwilligersprijsuitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan de vrijwilliger die dit jaar een of meerdere bijzondere prestaties heeft geleverd en Stichting Burger en partners verder heeft gebracht op diverse wezenlijke niveaus. Naast het in de schijnwerpers zetten en belonen van de winnaar geldt de Scriptieprijs ook als een aanmoediging voor het voortzetten van het goede werk van komende en collega stagiaires die deze prijs in de toekomst in de wacht hopen te slepen. 

De Prinsjesnacht
Vrijwilligersprijs 2014 wordt uitgereikt aan: Archibald van WilligenburgMet als motivatie:

  • Dat Archibald zich als snel heeft bekwaamd in de uitbouw van het Speerpunt Filantropie als onderdeel van SBO;
  • Dat Archibald ook tijdens overleg en informeel een wezenlijke bijdrage levert aan de coaching van anderen;
  • Dat Archibald een gezellige en prettige persoon in de omgang is met een positief kritisch vermogen naar anderen en zichzelf.

Noteer alvast in uw agenda: 14 september 2015, de negende editie van Prinsjesnacht. U bent van harte welkom!


   

8e Prinsjesnacht Stichting Burger - Fotoverslag


Op Prinsjesnacht, de avond voor Prinsjesdag, worden bij Stichting Burger de Burgerprijs , de Scriptieprijs en de Vrijwilligersprijs uitgereikt.

De Burgerprijs is op maandagavond 15 september 2014 uitgereikt aan niemand minder dan Paul Cliteur, onder meer omdat Cliteur als een van de weinigen op hoogstaand niveau het evenzo uitdagende als brede palet bestrijkt op het juridisch, cultuurhistorisch, filosofisch en ethisch gebied, dat we in Paul iemand (h)erkennen die hoog geacht wordt als voorvechter en ‘bewaker’ van de Verlichtingswaarden zoals de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat, het recht op zelfbeschikking en de gelijkwaardigheid van elke mens en omdat het begrip Burgerschap, de vrije mens die durft te denken, centraal staat bij Paul Cliteur.

Lees meer

   

Stefano Navarro: Winnaar Scriptieprijs 2014!Op Prinsjesnacht, de avond voor Prinsjesdag, wordt tijdens het openingsdebat van Stichting Burger ook de “Scriptieprijsuitgereikt. Deze prijs wordt uitgereikt aan de (oud)stagiair M/V die dit jaar een of meerdere bijzondere prestaties heeft geleverd en Stichting Burger en partners verder heeft gebracht op diverse wezenlijke niveaus. Naast het in de schijnwerpers zetten en belonen van de winnaar geldt de Scriptieprijs ook als een aanmoedigingvoor het voortzetten van het goede werk van komende en collega stagiaires die deze prijs in de toekomst in de wacht hopen te slepen. 

De Prinsjesnacht
Scriptieprijs 2014 wordt uitgereikt aan: Stefano Navarro 

Met als motivatie:

  • Dat Stefano op gedurfde wijze invulling heeft gegeven aan zijn onderzoeksopdracht bij Stichting Burger Onderzoek binnen het Speerpunt “Gezondheid” getiteld: “Jeugdzorg Haaglanden, Handle with Care” als afrondend onderdeel van de bachelor Bestuurskunde Aan de Rijksuniversiteit Leiden (RUL); Dat Stefano met volle inzet en op gedurfde wijze invulling heeft gegeven aan de onderzoeksopdracht bij Stichting Burger Onderzoek;

  • Dat Stefano tijdens de perspresentatie heeft aangetoond het dossier haarfijn te beheersen;

  • Dat Stefano in de hectiek van alledag en in het bijzonder de afronding van desbetreffend onderzoek heeft opgetreden

Noteer alvast in uw agenda: 14 september 2015, de negende editie van Prinsjesnacht. U bent van harte welkom!


   

Paul Cliteur, winnaar van de Burgerprijs 2014Een verrassing voor Prof. dr. Paul Cliteur was dat hij de ‘Burgerprijs’, die Stichting Burger elk jaar uitreikt op de avond voor Prinsjesdag, in ontvangst mocht nemen. Deze prijs wordt uitgereikt aan de persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan één of meerdere van de doelstellingen die ook bij Stichting Burger centraal staan. Naast het in de schijnwerpers zetten en belonen van de winnaar geldt de Burgerprijs ook als aanmoediging voor het voorzetten van het goede werk in het contact van de winnaar met de burgers, de doelgroep van Stichting Burger.

Lees meer

   

120914: Prinsjesnacht 2014: Demonisering Fortuyn


Op 4 november 2001 sprak Pim Fortuyn met Theo van Gogh bij het prgramma Theo van Gogh’s zondag, waarin beide heren spraken over de demonisering van Pim Fortuyn. Hij sprak over hoe verschillende media zijn uitspraken verbogen waardoor hij in een kwaad daglicht gezet werd. Zo stond in het Rotterdams dagblad op 28 november 2001:

'Poldermussolini. Dat klinkt heel hard en er zullen ook weer heel wat reacties op volgen, maar geloof me: ik zie een rechtstreeks verband tussen Fortuyn, Mussolini en uiteindelijk Nietschze.’

In de aanloop naar zijn uiteindelijke dood werd dit steeds heviger, zelfs op het moment dat hij werd neergestoken ploften door meer dan 200.000 brievenbussen in Nederland het NRC Handelsblad, met daarin een hoofdartikel dat begon met te zeggen dat het nu, na de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 6 mei nota bene bij uitstek een moment was voor morele bezinning, op vragen van goed en kwaad. De uitkomst van deze bezinning was:

,,Staat straks Fortuyn als premier met een krans op de Dam, de man die de islam 'achterlijk' vindt en de mensen uit Marokko en Turkije niet behorend tot 'de moderniteit'? Deze dagen symboliseren de heroprichting van het vrije Nederland, waar je mag zeggen wat je wilt, geloven wat je wilt, ongeacht huidskleur, ras of nationaliteit. Het is de trots van Nederland dat we hier juist niet de ene cultuur beter vinden dan de andere. Dat we hier mensen gelijk behandelen in een open samenleving. Dat we ons hier de xenofoben en racisten van het lijf wensen te houden. Het is een grote schande dat we zestig jaar na dato een politicus in ons midden daaraan moeten herinneren.'' (artikel NRC op 06-05-2014)

Zelden is ten aanzien van goed en kwaad de plank faliekanter mis geslagen te zijn. De feiten zijn dat Fortuyn in Nederland, symbolisch genoeg in het mediapark, het lauw kloppend hart van de staatsomroep, is doodgeschoten om wat hij zei. En dat de politie meteen - en als enige gegevens - ras en nationaliteit van de dader bekend maakte.

De conclusie moet zijn: Het is in Nederland gevaarlijk om te zeggen wat je denkt. Het is een grote schande dat spraakmakend Nederland daar op deze bloedige manier op gewezen moet worden.

Tot zover het bewerkte artikel uit de Trouw en het verslag van de tv opname.

Paul Cliteur en Mat Herben spreken op Prinsjesnacht 2014 in Den Haag, onder meer over de wijze waarop Nederland omgaat met buitenlandse druk bij gebeurtenissen zoals deze. Mat Herben zal spreken over waarheidsvinding en de rol van de media daarin. Dit Prinsjesnacht debat wordt jaarlijks verzorgd door Stichting Burger. Op deze avond wordt ook de Burgerprijs uitgereikt, in het verleden onder meer toegekend aan sprekers als Arnold Heertje en Frans Timmermans. Meer informatie: www.prinsjesnacht.nl.

Deze bijdrage is een bewerking van het artikel De Demonisering van Pim Fortuyn uit het dagblad Trouw, tevens is er informatie gehaald uit het interview van Theo van Gogh met Pim Fortuyn.

   

Aanvullende Troonrede uitgelekt!Traditiegetrouw brengt Stichting Burger op de derde maandagavond in september tijdens Prinsjesnacht een aanvullende troonrede uit.


Deze Troonrede gaat verder waar de Koning ophoudt in zijn toespraak en is opgesteld door een groep onbekende columnisten van Stichting BurgerTot Prinsjesnacht lag er een streng embargo op het document.

U kunt vanaf vandaag hier de Aanvullende Troonrede 2014 inzien!

   

110914: Iran: fatwa tegen Rushdie geldt nog steeds


Het religieuze doodvonnis ofwel fatwa die de toenmalige Iraanse leider Khomeini in 1989 uitsprak tegen de Britse schrijver Salman Rushdie is nog altijd geldig....

De Britse schrijver dook in 1989 onder, nadat Khomeini opdracht had gegeven de schrijver te doden vanwege zijn boek ‘De Duivelsverzen’. Na de dood van Khomeini zei zijn opvolger als geestelijk leider Khamenei al dat de fatwa ‘onherroepelijk’ was, maar na verloop van tijd kon Rushdie uit zijn schuilplaats komen en zijn leven hervatten.

De herinnering aan het religieuze doodvonnis komt op het moment dat moslims over de hele wereld te hoop lopen tegen de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in Europese kranten.

De fatwa uit 1989 luidde: ‘Ik stel het trotse moslimvolk overal ter wereld ervan op de hoogte dat ter dood zijn veroordeeld de schrijver van het boek De Duivelsverzen, dat tegen de islam, de profeet en de Koran is, alsmede iedereen die bij de publicatie betrokken was en de inhoud kende.’

De Verenigde Staten stelden bij monde van staatssecretaris voor Europese Zaken Fried overigens dat ‘Iran op cynische wijze de situatie aan het exploiteren is’, daarbij verwijzend naar de rellen over de cartoons en de uitspraken die de Iraanse president Ahmadinejad geregeld doet. Fried omschreef diens uitspraken tijdens een bezoek aan Brussel als ‘bijna dagelijkse of wekelijkse karaktertrekken van het leven in Iran’.

‘Maar vanuit Iran zijn we gewend aan uitspraken die de aard van het regime verraden’, zei Fried. ‘Die uitspraken vertegenwoordigen echter niet het Iraanse volk.’ Volgens Fried zal het ‘enige tijd duren voordat de situatie rondom de cartoons is opgelost. Democratie in het Midden-Oosten is wat dat betreft de enige oplossing op de lange termijn.’

Paul Cliteur en Mat Herben spreken op Prinsjesnacht 2014 in Den Haag, onder meer over de wijze waarop Nederland omgaat met buitenlandse druk bij gebeurtenissen zoals deze. Dit Prinsjesnacht debat wordt jaarlijks verzorgd door Stichting Burger. Op deze avond wordt ook de Burgerprijs uitgereikt, in het verleden onder meer toegekend aan sprekers als Arnold Heertje en Frans Timmermans. Meer informatie: www.prinsjesnacht.nl

Bron: www.volkskrant.nl

   

050914: De 'Rudi Carell' affaire en het theoterrorisme?
Door terug te kijken in de tijd blikken we vooruit in de toekomst. Op de Duitse televisie nam Rudi Carell (overleden 2006) geregeld politici en andere beroemdheden op de hak: van Helmut Kohl tot Margaret Thatcher. 

Nooit werd hij door deze beroemdheden bedreigd maar die situatie veranderde toen Carrell grapjes over het islamitische Iran begon te maken, grapjes over imam Khomeini die toen de hoogste politieke leider van Iran was.

Carrell zond in februari van dat jaar in zijn programma een kort montagetruc filmpje uit van een menigte die damesondergoed naar Khomeini gooide. De aanhangers van Khomeini vielen de Duitse ambassade aan: West-Duitse vlaggen werden verbrand en Duitsers verlieten Iran.

Lees meer

   

Gespreksleiders Prinsjesnacht 2015Café Politiek mocht de afgelopen jaren beschikken over de vrijwillige inzet van veel debatleiders m/v die inmiddels hun weg gevonden hebben binnen bestuur, politiek, NGO's en het bedrijfsleven.

Tijdens deze editie mogen we rekenen op de steun van vrijwilligers en (oud)-collega's. Daarnaast leiden Maarten Sinnema en Dirk Jan Keijser Prinsjesnacht als gespreksleiders in goede banen.

 

Lees meer