Evenementen

301014: Symposium 'Halverwege? Tussenbalans kabinet-Rutte IIHet Montesquieu Instituut organiseert op 30 oktober 2014 15:00 - 16:30 uur een symposium waarin de tussenbalans van Kabinet-Rutte II wordt opgemaakt. De titel van het symposium is als volgt: Symposium 'Halverwege? Tussenbalans kabinet-Rutte II'.

Het Symposium vindt plaats in de Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2 te Den Haag (zaal: Auditorium).

Aanmelden is gratis en kan via dit aanmeldformulier.

De aankondigingstekst:

Kabinet-Rutte II wordt gekenmerkt als een minderheidskabinet. Het zoeken naar ad-hoc meerderheden om wetsvoorstellen door de Staten-Generaal te loodsen, leek de afgelopen jaren centraal te staan. In dit proces werd gezocht naar een constructieve oppositie met onder andere D66, de SGP en de ChristenUnie. Heeft dit geleid tot een degelijk minderheidskabinet of resulteerde het in politieke rommeligheid?

Tags: 0
Hits: 2510 0 Reactie

02062014: Debat Nieuwspoort

Debat Nieuwspoort 04062014

Locatie: Nieuwspoort, Lange poten 10, 2511CL Den Haag
Tijd: 17.15 - 18.30

Het schaakspel om Europese macht

De politieke machtsverhoudingen in de EU kunnen in 201 verschuiven. Naast een nieuw Europees Parlement worden dit jaar ook de Europese topfuncties opnieuw verdeeld. Opvallend is dat nu ook het Europees Parlement kandidaat-voorzitters van de Europese Commissie naar voren schuift. De verkiezingsuitslag zou de doorslag moeten geven. Daarnaast is er grote onduidelijkheid over de bekleding van de andere topfuncties. In Nederland gaan er geruchten rond over minister Dijselbloem als (vaste) voorzitter van de Eurogroep, minister Timmermans als nieuwe buitenlandcoördinator en Hans van Baalen als eurocommissaris. Ook wordt er in Brussel flink gelobbyd.

Hoe ziet het schimmig politiek spel achter de schermen eruit? Hoeveel invloed heeft het Europees Parlement op de samenstelling van de Commissie? Zal Nederland een plek krijgen in de Europese functieverdeling? In hoeverre kunnen zittende ministers, na het nog geen tweejarig bestaan van deze coalitie, hun ambt 'in de steek laten' voor een ambt in Europa?

Inhoud debat

Democratie in Debat (DID)

Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en het Montesquieu Instituut. De samenwerking is gestart in 2011 en heeft sinds begin 2012 een meer structurele vorm, dankzij onder andere de ondersteuning van de Tweede Kamer.

Het doel van de samenwerking is het organiseren van betekenisvolle debatten over de democratie. De drie compagnons zijn elk gerespecteerde organisaties met een gedeelde interesse voor de democratie en haar onderdelen. Binnen DiD bundelen de individuele organisaties hun krachten, en verenigen hun achterbannen. Zo zijn bij de debatten politici, media, deskundigen en geïnteresseerde burgers vertegenwoordigd. Dit leidt tot valorisatie van informatie, omdat ieder vanuit zijn eigen invalshoek zijn visie deelt.

Het debat staat onder leiding van Kees Boonman.

Hieronder een overzicht van de sprekers (klik op de naam voor meer informatie):

J.C. (Hans) van Baalen

K. (Kees) Boonman

J. (Jan) Mulder

J. (Jan) Werts

A. (Arco) Timmermans

Tags: 0
Hits: 2418 0 Reactie

170414 Politiek Café over Afluisterpraktijken


ProDemos organiseert op de avond van donderdag 17 april, in de Centrale Bibliotheek (Spui 68, Den Haag) een politiek café over afluisterpraktijken, de NSA, wat er precies gebeurt is en wat voor rol politici en journalisten hebben. Tevens is er de mogelijkheid om de tentoonstelling 'Afgeluisterd' te bekijken. De toegang is gratis, maar er moet wel van te voren geregistreerd worden!

ProDemos

Tags: 0
Hits: 2393 0 Reactie

130414 Bart de Wever bij 'Volkskrant op Zondag' in Amsterdam


Op 13 april organiseert de Volkskrant 'De Volkskrant op Zondag' in de Rode Hoed, een debatprogramma over Europa met onder andere Bart de Wever en Frits Bolkestein.

De Volkskrant

 

Tags: 0
Hits: 7364 0 Reactie

Café Politiek in Winsum


13 maart is er een Café Politiek in Café J&A in Winsum. Vanaf 19.30 gaan de lijsttrekkers in debat over Economie en Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Zorg & Welzijn, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Sport en Onderwijs onder leiding van Alje van Bolhuis.

http://www.noorderkrant.nl/evenementen/18455/politiek-cafe-in-winsum/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=politiek-cafe-in-winsum

Tags: 0
Hits: 2418 0 Reactie