Wordt de Eerste Kamer te machtig?

Geplaatst door Ramon Serier
Ramon Serier
Ramon Serier has not set their biography yet
User is currently offline
op maandag, 25 maart 2013 in Evenementen


Op woensdag 3 april zal het Montesquieu Instituut een debat organiseren over de positie van de Eerste Kamer. Dit debat zal worden gehouden in Perscentrum Nieuwspoort wat is gelegen aan de Lange Poten nummer 10, te Den Haag. Dit evenement is van 17:15 tot 18:30. Toegang tot dit evenement is kosteloos. Thom de Graaf (Eerste Kamerlid voor D66), Tiny Kox (Eerste Kamerlid voor de SP), en Bert van den Braak (parlementair historicus PDC, schreef zijn proefschrift over de Eerste Kamer) zullen met elkaar in debat treden over dit onderwerp. Het debat staat onder leiding van Max van Weezel.

De positie van de Eerste Kamer in het politieke debat ligt onder vuur. de regering kan niet vanzefsprekend meer rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Is de Senaat nog wel een 'Chambre de reflexion' of is zij te politiek geworden? Er staat echter nergens geschreven dat de Eerste Kamer geen politiek mag bedrijven.

Moeten senatoren wetsvoorstellen slechts op kwaliteit beoordelen? Omdat een te grote rol een gevaar vormt voor de democratie waarin de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers doorslaggevend hoort te zijn? of Krijgt de rol van de Eerste Kamer alleen betekenis als een politieke afweging wordt gemaakt?

Voor meer informatie, en om uzelf in te schrijven verwijzen wij u graag door naar de website van het Montesquieu Instituut

Tags: 0
Commentaar (0)Add Comment

Schrijf commentaar

busy